elektrificirana prostorska postavitev

južni zid kamniške smodnišnice

 

Vse večja pasivnost obiskovalcev likovne umetnosti je dolgočasna, zato Koželjeva v najnovejšem projektu z delovnim naslovom Dama, ki kaže preučuje fizične, telesne - torej nekontrolirane reakcije obiskovalcev na umetniško postavitev.

Približno leto nazaj je predstavila pilotni projekt, ki je sprožil fizični, telesni odziv opazovalca – kot posledica je nastala skulptura, ki je pri obiskovalcu sprožila fizični jok (SOS projekt, galerija Kresija, 2018). Zadovoljstvo.

Zdi se, da Koželjeva umetnost zlorablja za mučenje ljudi. Katere situacije so univerzalno neprijetne? Kaj se z njimi zgodi v galeriji? Kakšen odnos do njih razvije opazovalec?


Nina Koželj (1985) je vizualna umetnica, ki deluje na področju kiparstva, grafike in prostorskih postavitev. V preteklih letih je imela številne skupinske in samostojne razstave doma in v tujini, v letu 2016 je sodelovala na trienalu sodobne slovenske umetnosti U3 v Moderni galeriji. Je prejemnica štipendije švicarske fundacije Vordemberge-Gildewart, od leta 2017 pa deluje kot samostojna ustvarjalka v kulturi. V svojih delih raziskuje področje humorja v likovni umetnosti. Živi in dela v Stahovici nad Kamnikom.