Inštalacije in provokacije

Astronomi

javno opazovanje nočnega neba

Kamniški astronomi bodo kljub kratkim poletnim nočem bodo gledali v nočno nebo. Ko se bodo koncerti končali, nameravajo planeti zažareti v vsej svoji veličini – Mars, Jupiter in Saturn vas skupaj s svetlo Luno vabijo, da pokukate skozi teleskop.

RAK  Raziskovalno-Astronomski Krožek na GSŠRM  se je resneje lotili dela, ko je leta 1996 dobil prvi teleskop. Do danes še je astronomske opreme nabralo še precej več, številni dijaki pa so z njo nabirali prve astronomske izkušnje. Kmalu zatem so kamniški amaterski astronomi ustanovili Astronomsko društvo Komet, ki od samega začetka prireja tudi spomladanska javna astronomska opazovanja na Zapricah, kar precej let pa je bil Komet tudi organizator vseslovenskega Spikinega srečanja slovenskih astronomov na planini Kisovec. Poleg tega soo tudi ob nekaterih posebnih dogodkih  delni Sončevi mrki, prehod Venere in Merkurja prek Sončeve ploskve, opazovanje peg na Sončevem površju  pripravili javna opazovanja in tako še drugim ponudili možnost pogleda skozi okularje teleskopov.

Opazovanje bo potekalo 16. avgusta na gradu Zaprice. Opazovanje se bo začelo ob 20.00. V primeru slabega vremena bo opazovanje potekalo večer kasneje.

Vstop prost!

Foto: Tone Špenko